Buitenwerkers willen gehoord en gezien worden, aldus de directievoerder Roel Spijker, die vindt dat de Werktools app dit faciliteert. Roel is een gebruiker van de Werktools app, Doorgaans in de functie van directievoerder. Sinds 2019 werkt hij intensief met de app. We vragen hem naar zijn ervaring.
In de visie van Roel is directievoering gewoon het toepassen van de UAV / RAW. “In ons werkveld hebben we een aantal formele zaken met elkaar te regelen tussen opdrachtgever (OG) en opdrachtnemer (ON). Deze zaken zijn vastgelegd in de UAV / RAW. Een onderdeel van de taak van het directie en toezichtteam is het maken van een weekrapportage. Materiaal, materiaal, personeel, specifieke afspraken e.d. Hier gaat veel tijd in zitten. En je moet het consequent toepassen. Tevens zijn er weinig programma’s ter beschikking om dit snel te doen. Iets wat lastig gaat, kan snel verzanden. De Werktools app voorziet in de behoefte en registratie van het maken van een weekrapportage.”
Hij werkt al sinds 2005 bij de gemeenten Alkmaar en Den Helder. Momenteel is Roel als zelfstandige in de civiele techniek die zich richt op het begeleiden van projecten in de uitvoering. Doorgaans in de functie van directievoerder. Sinds 2019 werkt hij intensief met de app.
In Den Helder gaat het om het project Julianadorp met 441 woningen en in Alkmaar gaat het om 2 projecten van respectievelijk 500 woningen en 350 woningen. Het betreft herinrichtingen en rioleringen. Dat is meteen ook de specialisatie van Roel.
Buitenwerkers worden gehoord & gezien
Hij is voorzitter van een drietal bouwteams die gemiddeld uit 15 mensen bestaan: van gemeentelijke toezichthouders tot projectleider van de aannemer, werkvoorbereiders en assistent-werkvoorbereiders. In zijn rol als voorzitter van het bouwteam stuurt hij op geld, kwaliteit en tijd. En hij heeft oog voor de de menselijk kant van het werk: “Alle mensen willen gehoord en gezien geworden. Dan functioneren ze het beste en loopt een project het beste.”
Hoe ziet de dag van een directievoerder eruit?
Roel start de dag met een rondje op het werk en praat bij met de toezichthouders.
“Als directievoerder ben ik niet dagelijks op de bouwlocatie. De toezichthouders wel. Doordat de toezichthouders de app vullen met informatie, kan ik via een afstand mee kijken. Ik krijg de informatie in de app te zien welke door de toezichthouder is ingevuld. Het geeft mij meer gevoel bij de werkzaamheden die er buiten worden uitgevoerd.”
Daarna heeft hij contact met aannemer. Vaak overlegt hij daarna nog even met de omgevingsmanager van de aannemer of gemeente of er bewonersvragen zijn. Hij praat dan met de bewoners en beantwoord hun technische vragen. Roel is van huis uit werktuigbouwkundige en heeft zich met zelfstudie bijgeschoold in de psychologie.
Hoe de directievoerder de logboek app gebruikt
Roel gebruikt de app als hulpmiddel om werk te registreren niet als beoordelingsinstrument, want zegt hij: “Dan moet elke goedkeuring volledig zijn en dat gaat te veel in detail. De toezichthouders hebben daar dan moeite mee.” Alle betrokkenen gebruiken de app om de voortgang en bijzonderheden vast te leggen en in te zien.
Oudere vakmensen hebben vaak moeite met it en computergebruik. De Werktools logboek app is dermate eenvoudig dat iedereen in zijn team ermee kan werken. De rapportages waarvoor Roel de app gebruikt zijn: Dagrapporten en het Proces van Opname: “De app faciliteert dit super eenvoudig de handtekeningen eronder en klaar. Tevens heeft de app me al meerdere keren geholpen om bewijslast aan te dragen in diverse situaties waar onduidelijkheid in was.”
Eenvoudige app
Een aantal zeer specifieke voordelen van de app zijn:
- De foto’s worden in de app per project gemaakt en staan direct in de cloud. Geen gedoe meer om foto’s in een mapje op het ict systeem te zetten.
- Aantekeningen kunnen ingesproken worden.
- Per foto kan je diverse dingen registreren waaronder gps, weersomstandigheden, datum, tijd e.d.
- Inzet van materieel, materiaal, personeel via een scroll down menu, dus snel in te voeren
- … en dat alles onsite op de bouwlocatie in een handomdraai.
Fotos beheren
Wat Roel daarnaast erg handig vindt, is het beheren van de fotos. Whatsapp gebruiken zijn mensen alleen nog maar voor mensen die niet lid zijn van het projectteam. Hij vindt de functionaliteit van het automatisch inlezen van de weersomstandigheden top. Ook de nieuwe vemelding op de foto van de GPS-coordinaten is super handig als bewijsmateriaal bij gedetailleerde foto’s.
”Al met al geeft de app een impuls aan de kwaliteitsverbetering van het werk van de toezichthouder doordat deze sneller en secuurder kan werken” , aldus Roel Spijker van CAS.