Goed werkende verkeerslichten, camera’s en openbare verlichting zijn noodzakelijk om de veiligheid en doorstroom van het verkeer te waarborgen. De afdeling Verkeerstechniek van BAM Infra Nederland beheert en onderhoudt deze installaties bij allerlei gemeenten, provincies en bedrijven en draagt zo bij aan een beter verkeer. Het bedrijf gebruikt daarbij allerlei hulpmiddelen waaronder ook de Werktools-app. Met deze app registreert en rapporteert BAM allerlei gegevens zoals afspraken, afwijkingen of foto’s van de werkzaamheden.

Projecten uitvoeren en administreren

Ivo Wolters is projectleider en financieel verantwoordelijk voor een dertigtal projecten. Deze projecten voert hij uit met zijn team van zeventien werkvoorbereiders, uitvoerders en monteurs. Het gaat om de uitvoering van diverse technische werkzaamheden maar ook om de administratie van allerlei gegevens en rapportage aan de klanten.

Aanleiding en gebruik van de app

BAM beschikt over een eigen onderhoudsmanagementsysteem om het beheer en onderhoud van de verkeersinstallaties te verzorgen. Het systeem heeft veel mogelijkheden op het gebied van onderhoudswerkzaamheden, maar is minder geschikt voor de kortlopende realisatie-werkzaamheden. ‘Het onderhoudsmanagementsysteem is heel uitgebreid en het zou ons veel tijd kosten om het systeem zo in te stellen dat we het goed kunnen gebruiken’, aldus Ivo. Hij is daarom op zoek gegaan naar een andere oplossing en vond via zijn opdrachtgever Gemeente Amsterdam.

Makkelijke registratie met de app

De Werktools-app was snel gebruiksklaar en te lanceren; het biedt ons meer flexibiliteit voor het registreren van afwijkingen en bijzondere notities en voor de oplevering van revisie gegevens rondom projecten. ‘Ik heb met de app gekozen voor een bij de opdrachtgever bekend systeem, een stukje gemak en flexibiliteit, zegt Ivo.

‘De Werktools-app werkt heel eenvoudig. De werkvoorbereider maakt een project aan en de uitvoerders en monteurs kunnen daarna allerlei gegevens over de uitvoering, afspraken, meer- en minderwerk en dergelijke op locatie registreren en met collega’s delen. Met de gegevens kan de werkvoorbereider mooie dag-, week- of opleverrapporten voor de klant opstellen met foto’s, kaarten en allerlei UAV/RAW-gegevens.’

Het team van Verkeerstechniek is zeer tevreden over de app. Zeker omdat een belangrijke wens ook mogelijk is: om een koppeling tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te maken voor de uitwisseling van  de nodige informatie.