Sterke dijken en duinen en schoon en voldoende water in de sloot zijn het handelsmerk  van Nederland. Veiligheid heeft daarbij topprioriteit. Daarnaast beheert waterschap Scheldestromen als een van de weinige waterschappen in Nederland bijna 4.000 kilometer waterschapswegen. Deze worden voortdurend onderhouden en geïnspecteerd en daar draagt de Werktools app een steentje aan bij.

 

Onderhoud, inspecteren en beheren van wegen en groen

Roelof van Duijn is projectleider bij de afdeling Projecten van het waterschap maar hield tot voor kort ook toezicht op het onderhoud van wegen. Een tijd geleden ontdekte hij de Werktools app voor toezicht en beheer en gebruikte hij die regelmatig voor zijn werk. Gaandeweg merkte hij dat de app ook bruikbaar was voor andere collega’s. Bij het inspecteren, onderhouden en beheren van wegen zijn namelijk verschillende groepen betrokken. Denk hierbij aan buitendienst medewerkers die schades opnemen of beheerders die te maken hebben met bomen, groenstroken  en struiken.

 

Aanleiding en gebruik van de app

Scheldestromen beschikt over meerdere systemen waaronder ook een voor de bestekadministratie. Dat systeem biedt de mogelijkheid om dag- en weekrapporten te maken maar is minder handig in het gebruik.

Ik hield aan het begin of einde van de dag netjes een dagboek bij. Hierbij nam ik de werkzaamheden op van de dag, maar kon ik helaas geen foto’s bij toevoegen. Ik moest dan eerst een dagrapport in Word maken, foto’s toevoegen en een PDF van maken aldus Roelof.

De Werktools-app bespaart veel tijd en biedt de mogelijkheid om snel aantekeningen met tekst, foto’s en data (UAV/RAW) vast te leggen en automatisch een dag-, week- of maandrapport te maken. De app wordt gebruikt om van tevoren de situatie van de werkzaamheden op te nemen, de werkvoorbereider te informeren en de uitvoering door de aannemer te bewaken. Buitendienst medewerkers gebruiken de app om de wegen te schouwen en alle observaties vast te leggen.

 

Voordelen van de app

Roelof benadrukt de voordelen van de app. ‘De app bespaart me tijd, omdat ik alles direct op locatie kan vastleggen en rapporteren. Ik kan er foto’s mee maken en dan wordt de locatie, de tijd en weersgesteldheid automatisch toegevoegd; en het is ook makkelijk om tekstuele notities in de app te plaatsen. Verder is de app ook makkelijk te bedienen.’

 

Nog beter aansluiten

Roelof heeft nog wensen om met de app nauwer samen te werken met aannemers. ‘Het zou ideaal zijn als ik een aannemer kon toevoegen als gebruiker van de app en hij ook notities kon maken en ik commentaar kon geven op zijn notities. Zo zit dan ook op dit gebied alles bij elkaar’, zegt Roelof.

Werktools biedt al verschillende mogelijkheden om opdrachtgevers met aannemers te laten samenwerken; in overleg met Scheldestromen en andere klanten onderzoekt Werktools nu ook mogelijkheden om de samenwerking tussen opdrachtgevers en -nemers nog verder te optimaliseren.

Neem contact met ons op voor meer informatie.