De gemeente Den Haag heeft het beheer van de openbare ruimte onder verschillende afdelingen of stadsdeelkantoren verdeeld; zo is het stadsdeelkantoor Escamp verantwoordelijk voor het onderhouden en beheren van alle straten, borden en dergelijke van de gelijknamige wijk van Den Haag.

Toezichthouders

Sylvester van Toorenburg is binnen de stadsdeelkantoor Escamp manager en verantwoordelijk voor de grote civiele projecten zoals rioolrenovaties, nieuwbouw, stadswarmte maar ook evenementen. Een tijd geleden werkte Sylvester voor het ingenieursbureau van Den Haag; daar gebruikte hij de Werktools-app intensief. Bij zijn overstap naar Escamp heeft hij de app meegenomen en heeft nu meerdere toezichthouders die de app voor al hun projecten gebruiken.

Aanleiding en gebruik van de app

Escamp had in het verleden geen systeem voor de vastlegging van de uitvoering van werkzaamheden. De voortgang, gebreken, afspraken en dergelijke werden in verslagen genoemd of in documentjes met foto’s. Begin 2022 heeft Escamp de app ingevoerd om de vuurwerkschade van oud en nieuw op te nemen; daarna is de app verder ingevoerd. Sylvester: ‘De Werktools-app is veel handiger dan de oude werkwijze omdat je die gegevens makkelijk kunt vastleggen maar ook kunt voorschouwen, naschouwen, opnames uitvoeren en dat soort zaken. Hierbij worden er ook, indien nodig, rapporten gegenereerd voor desbetreffende partijen. Verder maken meerdere disciplines gebruik van de app zoals milieu, spelen, groen, evenementen en wegbeheerders.’

Schouwen makkelijker

Sylvester benadrukt nog meer voordelen van de app. ‘De Werktools-app voor toezicht is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en heel makkelijk in te richten. De app geeft een mooi overzicht van de stand van allerlei werken van verschillende disciplines; je kunt zelf heel wat dingen aanpassen om de app goed te laten aansluiten op de werkwijze van een discipline.’ Verder vertelt Sylvester dat de app heel makkelijk te gebruiken is en ook simpel uit te leggen aan bijvoorbeeld mensen die niet hoog geletterd zijn. ‘Ook voor studenten die stage lopen binnen de gemeente komt de app goed van pas; ze kunnen zich snel inlezen in de werkzaamheden van een project en daarna zelf aan de slag gaan’, aldus Sylvester.

Nog beter aansluiten met GIS

Sylvester heeft enkele wensen om meer te halen uit de Werktools-app. Hij kaartte aan dat het handig zou zijn als de mogelijkheid bestond de app te koppelen aan GIS. GIS staat voor geografisch informatiesysteem. Een GIS maakt het mogelijk om diverse gegevens (data) te beheren, analyseren en te delen met anderen.

Dan zou de groenafdeling de mogelijkheid krijgen om de stand van het werk van bomen, perken en dergelijke makkelijker bij te houden.

Werktools heeft deze wens eerder gehoord en werkt nu aan verschillende mogelijkheden; gebruikers van de app willen een GIS-kaart op hun mobiel zien met daarop de bomen en perken. Dan kan men makkelijker de werkzaamheden aan een boom of perk registreren en inzien.

Neem contact met ons op voor meer informatie.