HB Adviesbureau biedt advies en praktische ondersteuning op het gebied van infra, sport, milieu en natuur. Goed inzicht in bijzonderheden en resultaten van werkzaamheden in de buitenruimte is voor HB van essentieel belang en Werktools speelt daar een rol in.

Het team

Peter Batelaan is directievoerder bij HB Adviesbureau. Samen met zijn collega directievoerders en toezichthouders zorgt hij voor een goede ondersteuning van opdrachtgevers tijdens uitvoering van projecten in de openbare ruimte. De projecten variëren van de aanleg van sportvelden, aanleg van parken en groenvoorzieningen, baggerwerkzaamheden en bouw- en woonrijp maken van gebieden.

Peter houdt toezicht en voert directie op verschillende projecten waarbij de nauwkeurige verslag legging van gegevens in de buitenruimte en een goede rapportage aan opdrachtgevers van groot belang is.

Verslag maken met de app

Omdat het veel tijd en inspanning kostte om inhoudelijke gegevens over de uitvoering van projecten te registreren en aan haar opdrachtgevers te rapporteren, ging HB Adviesbureau op zoek naar alternatieven. In haar zoektocht kwam zij uit op de Werktools-app omdat het ingenieursbureau bij de Gemeente Amsterdam het adviesbureau wees op het gemak van de app.

De app beschikt over standaard functies zoals het automatisch toevoegen van de tijd, de datum, het weer, de locatie op de kaart en andere functies voor het vastleggen van UAV/RAW-data. Voorheen moest dat handmatig gedaan worden in dag- of weekrapporten. ‘En verder’, vult Peter aan, ‘is er een mooie koppeling tussen telefoon en computer. Daardoor kan ik ook op kantoor makkelijk bij de gegevens die ik heb vastgelegd.’

Voorheen was Word, WhatsApp of email het voornaamste communicatiemiddel tussen de toezichthouders en directievoerders van HB Adviesbureau. Hierbij werden tientallen foto’s heen en weer gestuurd waarvan sommige alsnog in een rapport moesten worden opgenomen. Dit zorgde voor miscommunicatie en extra werk waarbij toezichthouders vaak niet meer wisten waar de desbetreffende foto betrekking op had. Inmiddels wordt de Werktools-app voor toezicht ingezet bij 46 projecten.

Voordelen van de app

Peter benadrukt de voordelen van de app. ‘Je kunt snel buiten ter plekke alles registreren en dat later uitwerken; anders loop je met allerlei dingen in je hoofd die je kunt vergeten. Je kunt ook van alles in notities opschrijven, maar de app is efficiënter.’ Dat komt onder meer omdat meerdere gegevens automatisch worden vastgelegd en omdat je alles kunt inspreken. ‘Ik typ nooit’, zegt Peter, ‘ik spreek alles in en verbeter daarna de foutjes op kantoor. Daarna maak ik verslagen en stuur ze (soms via de “VISI-systemen“) naar de klant. En de klanten zijn ook blij met de rapportages omdat ze snel alles kunnen meelezen.’ 

Tip verslag maken

Als aandachtspunt noemt Peter de kwaliteit van de foto’s. ‘Soms zijn de foto’s in het rapport niet duidelijk genoeg. Dit kun je verhelpen door de foto’s in de app te bekijken en te downloaden.’

Wij als organisatie achter Werktools zien dit als een nuttig signaal ‘uit het veld’. Een mogelijkheid, die Peter niet kende, is om de foto’s groter af te drukken in een rapport. We gaan dan ook met deze opmerking aan de slag. We gaan onze klanten uitgebreid informeren over alle mogelijkheden om de app naar je eigen wensen in te richten.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie.